Tıbbi bir görüntüleme yöntemi olan endoskopi, tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Endoskop; esnek bir tüp içerisinde ucunda yer alan ışıklı kameradır. Endoskopi ise bu cihaz yardımıyla mide, yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsaktan oluşan gastrointestinal sistemin incelenmesidir. Bu işlemle vücut içi organlarının görüntüleri gerçek zamanlı olarak izlenir. Hekimlere ve hastalara önemli avantajlar sağlayan endoskopi, cerrahi kesiyi gereksiz kılarak invazivliği azaltır. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde oldukça güvenilir bir yöntem olan endoskopi; gastroskopi ve kolonoskopi olmak üzere iki şekilde yapılır. Kolonoskopi ile kalın bağırsaktaki bulgular araştırılır. Gastroskopide ise mide ve onikiparmak bağırsağı değerlendirilir.
Sindirim sistemi, solunum yolları, ürolojik sistem ve jinekolojik bölgeler gibi farklı tıbbi alanlarda kullanılan endoskopinin doğru hastaya ve uzman kişiler aracılığıyla gerçekleştirilmesi başarı oranını yükseltir. Sindirim sistemi endoskopisi genel olarak mide, bağırsak ve yemek borusu sorunlarında tercih ediliyor. Solunum yolu endoskopisine akciğer problemlerinde başvurulur. Ürolojik endoskopi idrar yollarıyla ilgili rahatsızlıkları teşhis etmek için önerilir. Jinekolojik endoskopi ise rahim ve yumurtalık problemlerini incelemek için değerlendirilir.
Endoskopi aşağıdaki şikâyetlerin tanı ve tedavisi için uygulanır:
Endoskopiye hazırlık döneminde midenin boş olması önemlidir. İşlemin başarılı gerçekleşmesi için hastanın aç olması istenir. Endoskopi incelenmesi öncesinde hastanın 6 veya 8 saat herhangi bir katı veya sıvı besin tüketimini terk etmesi gerekir.